Prima intalnire de lucru in BACAU

Consiliul Judetean Bacau
Publié par Liliana Topliceanu le 20/01/2013

Prima intalnire tehnica din cadrul proeictului CĂTRE COMUNITĂTI RURALE CARE UTILIZEAZĂ 100% SURSE DE ENERGIE REGENERABILĂ, finatat prin programul Intelligent Energy Europe, s-a desfasurat in ziua de 30 august, la sediul coordonatorului teritorial, Consiliul Judetean Bacau.

Intalnirea a fost organizata de catre Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau si Consiliul Judetean si a avut drept scop principal informarea in detaliu a asistentei asupra obiectivelor proeictului, a efectelor pozitive pe care derularea acestuia le poate aduce in comunitatile participante. S-a discutat de asemenea despre Strategia de dezvoltare durabilă a Uniunii Europene, despre tintele asumate de Romania pana in anul 2020 privind reducerea gazelor cu efect de sera, utilizarea surselor regenerabile de energie, cresterea eficientei energetice si despre modul in care acest proeict poate contribui la indeplinirea acestor angajamente.

Un moment special din cadrul intalnirii a fost dedicat prezentarii conventiei Primarilor, miscare europeana care a debutat la in 2008 dar care este prea putin cunoscuta in Romania al nivelul asezari rurale. Au fost subliniate  avantajele participarii la conventie masurile de sprijin pe care aceasta le acorda membrilor sai. Din Romani au aderat deja la Conventia Primarilor 76 de orase si numarul lor creste in fiecare zi. Ca un bun exemplu, din judetul Bacau sunt membri ai CoM municipiul Bacau si orasul Moinesti.

La intalnire au participat reprezentanti ai Universitatii Vasile Alecsandri, ai Consiliului Judetean, primari si reprezentanti ai primariilor din judet, reprezentanti ai Agentiei Regionale de Mediu, anterprenori ai unei firme dezvoltatoare de surse regenerabile din Bucuresti, public interesat.

Intalnirea s-a incheiat cu dezbateri, intrebari si raspunsuri, reprezentantii Univ. din Bacau cautand sa lamureasca cat mai bine posibil participantii asupra problemelor ridicate.

Ca un rezultat concret al acestei prime intalniri, o parte din participanti si-au declarat interesul de a participa la proeict, numarul comunitatilor rurale direct participante ajungand la 11.

De asemenea reprezentanta Agentiei Regionale de Mediu si-a aratat interesul pentru proiect, a subliniat importanta intensificarii gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie pentru viitorul omenirii si a promis sprijinul si sustinerea  institutiei sale.