Lansarea Ligii Campionilor Surselor de Energie Regenerabila

Lansarea Ligii SER
Publié par Liliana Topliceanu le 28/02/2013

Campionalul Surselor de Energie Regenerabilă, obiectiv din cadrul proiectului 100 RES  communities, a fost lansat în România în ziua de 26 februarie 2013. Liga Campionilor SER face vizibilă penetrarea SER la nivelul autorităţilor locale, furnizează clasificări bazate pe indicatori simpli şi identifică autorităţile şi comunităţile locale care sunt primele în Europa.

Manifestarea a avut loc la sediul Universităţii Vasile Alecsandri din Bacău în prezenţa coordonatorului de proiect, domnul Yannick Régnier de la Comite de Laision Energies Renouvelables (CLER), a doamnei Isabelle Meiffren de la SOLAGRO Toulouse şi a reprezentanţilor Le Pays de l'Albigeois et des Bastides.

Prezentarea principiilor de derulare a acestui campionat, a modului în care susţine efortul comunităţilor de a deveni “comunităţi care utilizează 100 energie din surse regenerabile”, a fost făcută de domnul Yannick Régnier.

Gândit după modelul competiţiei de fotbal cu nume similar, Liga Campionilor Surselor Regenerabile de Energie, are ca principal obiectiv premierea celor mai active localităţi şi promovarea în acest mod a celor mai bune practici în domeniu.

Competiţia este deschisă tuturor comunităţilor, mari sau mici, care se pot înscrie în divizia corespunzătoare, în funcţie de numărul de locuitori ai localităţii.

Pînă la acestă dată Liga Campionilor Surselor Regenerabile de Energie  se derulează în 7 ţări: Bulgaria, Czech Republic, Italy, France, Germany, Hungary and Poland iar cu începere din 2013 ea se va extinde în România, Belgia, Slovenia şi Marea Britanie.

Al doilea moment al lansării campionatului în România s-a derulat în oraşul Slănic Moldova, comunitate cu mari şanse la un loc pe podium în anul viitor, dacă frumoasele planuri realizate de primărie se vor finaliza. Aici a avut loc o discuţie interesantă între coordonatorul proiectului domnul Yannick Regnier şi reprezentanţii aleşi ai localităţii, cu participarea partenerilor de la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău şi ai Consiliului Judeţean Bacău.