Paşi către energia 100% renerabilă la nivel local în Europa

Paşi către energia 100% renerabilă la nivel local în Europa
Publié par Liliana Topliceanu le 31/03/2015

Principiile metodologice de bază intitulate „Paşi către energia 100% regenerabilă la nivel local în Europa” tocmai au fost publicate! Pragmatice şi practice, ele au scopul de a oferi sfaturi de bază şi feedback legat de dezvoltarea şi implementarea planurilor de acţiune energetice asociate.

Comunităţi fruntaşe în tranziţia energetică

Intensificate în 2014, ţintele energetice şi climatice pentru 2030 ale Uniunii Europene au nevoie de mobilizarea tuturor, în orice loc. Într-o dinamică menită să dezvolte atât teritoriile rurale, cât şi oraşele, comunităţile au un rol major de jucat. În calitate de administratori principali ai depozitelor de resurse regenerabile, ei sunt avangarda tranziţiei energetice. Atuurile lor? Vânt şi apă din abundenţă (adesea), soarele, evident, biomasa – agricolă, forestieră, lemnoasă, domestică, procesarea de alimente – energia geotermală.

Din dorinţa de a face acest capital regenerabil viabil, unii au decis să preia sau să recâştige controlul problemei energetice, să-şi reducă facturile energetice şi pe cele ale cetăţenilor lor. Atraşi de oportunitatea de a revitaliza economiile locale şi localităţile rurale (singure sau în grup), e foarte probabil ca ei să dorească să devină 100% RES.

Dar cum să treci de la intenţie la acţiune atunci când te confrunţi cu lipsa de informaţii sau de mijloace sau când te simţi prea mic pentru a acţiona?

Principii de bază pentru o abordare pragmatică şi practică

Acest ghid a fost scris pentru a vă ajuta în dezvoltarea politicii dvs. energetice. Pragmatic şi practic, el reuneşte profitul de experienţă al partenerilor şi comunităţilor implicate în proiectul Comunităţilor 100% RES. Timp de trei ani, reprezentanţi aleşi din zone rurale, unele mai experimentate, iar altele mai puţin, împreună cu experţi din 10 ţări europene au căutat cele mai bune mijloace organizaţionale, tehnice şi financiare pentru a reduce consumul şi pentru a produce energie regenerabilă. Chiar dacă, din cauza diferenţelor administrative, culturale şi economice dinăuntrul Uniunii, nu toate teritoriile se bucură de aceleaşi facilităţi, proiectul Comunităţilor 100% RES a definit metode, practici şi instrumente pragmatice care vă vor face munca mai uşoară!  Veţi găsi în acest ghid paşii cheie pentru definirea strategiei dvs. şi pentru construirea planului de acţiune. Acesta este un plan de acţiune fezabil care poate fi realizat în comun şi implementat împreună cu părţile interesate.

O precizare finală: pentru că reţelele sunt cadrul în care putem să descoperim noi soluţii, care pot reînnoi practicile şi pot oferi un forum în care rezultatele să poată fi evaluate, acest ghid vă încurajează mai întâi să participaţi la reţelele profesionale, iar apoi să aderaţi la Convenţia Europeană a Primarilor.