Inventarul emisiilor - primul pas in realizarea SEAP

Inventarul emisiilor - primul pas in realizarea SEAP
Publié par Liliana Topliceanu le 21/03/2014

Orice activitate umana este consumatoare de energie. Aceasta inseamna in mare parte arderea combustibililor fosili si emisii de gaze cu effect de sera. Schimbarile climatice  déjà observabile in toata lumea au impus masuri urgent de reducere a consumurilor energetice prin masuri de crestere a eficientei energetice si dezvoltarea exploatarii surselor de energie regnerabile.

Administratiile locale din lumea intreaga au generat o ampla miscare in directia reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, prin constituirea Covenant of Mayors. Membrii CoM se angajeaza in mod voluntar sa reduca emisiile de CO2 cu cel putin 20% pana in 2020. A fi mebru in CoM este o onoare si o inalta expresie a spirituui civic, a responsabilitatii pentru generatiile viitore.

Primul pas in indeplinirea obligatiilor fata de CoM este realizarae BEI si apoi, pornind de la acesta baza, constructia Planului de Actiune pentru energie durabila, plan care prin masurile propuse sa asigure o reducere cu cel putin 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, exprimate in CO2 echivalent.

Realizarea BEI nu este un lucru simplu pentru orice administratie local dar este cu atat mai complicat pentru  un grup de comunitati care au aderat la CoM prin semnarea JOINT SEAP OPTION 2. Ghidul CoM nu indica modalitatea de realizare a inventarului emisiilor de gaze, cu conditia acuratetei datelor colectate. De un mare ajutor este modelul „rural friendly” dezvoltat de parteneri in cadrul proeictului 100 RES communities.

In cazul grupului de comunitati rurale inscrise in CoM sub numele „Bacau County for CoM”, actiunea de realizarea BEIa fost demarata de catre echipa Universitatii Vasile Alecsandri din Bacau cu sprijinul primarilor din comunele membre ale grupului si al Consiliuliu Judetean Bacau. A fost un volum mare de munca care a necesitat multa alergatura, colectarea datelor in teren, accesarea arhivelor Directiei Judetene de Statistica Bacau, insistente la firma de distributie a energei din zona pentru alte informatii si asa mai departe. S-a tinut seama evident, si de impactul pe care agricultura il are in ceea ce priveste emisiile de CO2, activitatile industriale din zona, cresterea animalelor, etc. Ponind de la ceea ce punea la dispozitie statistica nationala si judetena si tinand seama de data de incepere a proiectului 100 RES communities s-a decis ca anul de referinta sa fie  2011.

Datele colectate pana acum sunt foarte interesante si sunt diferite de ceea ce rezulta ca medie nationala. Consumul energetic corespunzator numarului de locuitori ai grupului „Bacau County for CoM” , calculat ca medie nationala conform datelor furnizate de Eurostat, este prezentat in figura 1 si a rezultat prin utilizarea modelului friendly din cadrul proeictului.

Rezulatele reale, culese din teren, corespunzatoare grupului de comunitati din cadrul proiectului se anunta a avea o pondere mult mai mica a industriei in consumul de energie, zona fiind preponderent agrara si o crestere corespunzatoare a consumului si a emisiilor de gaze cu efect de sera datorate agriculturii, consumului din gospodariile individuale si transportului. Dar despre aceste toate lucruri se va discuta intr-un articol viitor, deci urmariti site-ul nostru si informati-va. Poate ca concluziile si SEAP-ul nostru va vor fi de folos si dumneavoastra.