Comunităţile preiau conducerea în transformarea energetică

Comunităţile preiau conducerea în transformarea energetică
Publié par Liliana Topliceanu le 28/01/2015

Oraşe, comunităţi şi regiuni din toată lumea se angajează să adopte Energia Regenerabilă 100%.

Ce au în comun Šentrupert din Slovenia, districtul Steinfurt  din Germania, Prefectura Fukushima din Japonia şi East Hampton din SUA? Avem ocazia să aflăm astăzi la Kassel, în Germania ! Cel mai mare congres mondial pentru Regiunile cu Energie Regenerabilă 100% prezintă diverse strategii pentru a ajunge la Energie Regenerabilă 100%. Multe oraşe, regiuni şi comunităţi demonstrează că acoperirea 100%  a cererii totale de energie din surse regenerabile este tehnic şi financiar realizabilă şi că ea poate aduce o gamă largă de beneficii pentru cetăţeni, mediul de afaceri, economii locale, guverne, cât şi pentru mediul înconjurător.

Stimularea dialogului despre strategii

Găzduit de deENet e.V. şi de o alianţă a altor organizaţii germane energetice, congresul reuneşte pentru a cincea oară guverne locale, lideri de comunităţi şi experţi pentru a face schimb de informaţii şi experienţă legate de Energia Regenerabilă 100%. „Prin aceasta, acţiunile locale aparent disparate sunt unite puternic şi capătă greutate politică în calitate de mişcare comună. E minunat să vedem cum creşte interesul pentru această temă la nivel internaţional,” a spus dr. Peter Moser, de la deENet Competence Network Distributed Energy Technologies. „Acum 5 ani, când am început, aveam doar participanţi germani. Anul acesta avem delegaţii din 10 ţări europene, cât şi din Japonia, Belarus şi SUA.”

Hans-Josef Fell, ambasador pentru RES 100% Globale, a adăugat: „E foarte încurajator să vedem cum mişcarea Energiei Regenerabile 100% creşte peste tot în lume. Prin urmare devine din ce în ce mai important să punem în legătură aceşti pionieri şi să oferim o platformă pentru angajamentul personal şi pentru dialogul despre strategiile necesare.”

Comunităţi europene care aspiră la Energie Regenerabilă 100%

Un instrument cheie pentru mărirea vizibilităţii comunităţilor şi regiunilor este eticheta europeană a Comunităţilor RES 100% (RES semnifică Surse de Energie Regenerabilă). Ea identifică acele comunităţi şi regiuni care adoptă o viziune politică şi un scop menite a duce la realizarea unei oferte de energie regenerabilă 100% care să fie bazată pe strategii şi măsuri substanţiale. Participarea la această mişcare RES 100% din Europa ajută la stabilirea legăturilor dintre acţiunile locale şi le permite acestora din urmă să-şi armonizeze reciproc dinamicile.

Primii candidaţi care primesc oficial eticheta la congresul Regiunilor cu Energie Regenerabilă 100% de la Kassel includ 11 regiuni/comunităţi din Germania (Steinfurt, Rhein-Hunsrück-Kreis, Osnabrück, Trier, Rietberg, Bad Hersfeld, Wangen im Allgäu, Saerbeck, Alheim, Wildpoldsried, Flecken Steyerberg), cât şi Waldviertler Kernland din Austria, Le Mené şi Beaujolais Vert din Franţa, Kněžice din Republica Cehă, Šentrupert din Slovenia, Wallonie Picarde din Belgia, Dobbiaco/Toblach din Italia şi Dumfries and Galloway din Scoţia. Iar ele sunt doar vârful aisbergului: sute de alte comunităţi şi regiuni din ţări europene, începând cu Germania şi Austria, ţintesc către RES 100%.