Ce facem mai departe, ce actiuni sa alegem?

Ce facem mai departe, ce actiuni sa alegem?
Publié par Liliana Topliceanu le 30/07/2014

Realizarea Planului de actiune pentru energie durabila (SEAP) este o etapa importanta in atingerea obiectivelor Covenant of Mayors. Sa nu uitam ca acest plan trebuie sa sigure reducerea emisiilor de Co2 cu cel putin 20% pana in 2020, comparativ cu anul 1990. Tinta este ambitioasa dar ea se poate realiza.

In cazul grupului « Bacau County for CoM », SEAP a fost realizat tinand cont de conditiile naturale, deci de disponibilul de energie regenerabila al zonei, de planurile individuale ale comunitatilor rurale si de posibilitatile de finantare existente. Selectia actiunilor a nascut discutii intense  dar in final s-au decis ca fiind prioritare nu doua, ci trei actiuni.

Prima dintre ele vizeaza utilizarea potentialului de energie solara al zonei prin realizarea unor sisteme fotovoltaice de iluminat stradal in toate comunele participante. Masura ar aduce importante economii la bgetul local si este dorita a fi implementata de majoritatea primariilor. Studiile existente certifica o medie anuala de circa 1550-1600 KWh/m2  disponibil de energie in zona de implementare a proiectului, deci suficient pentru iluminatul strazilor si parcurilor.

Intrucat in anii 2008-2009 au fost initiative private privind infiintare unor mari wind parks in zona, s-a discutat despre constructia a doua eoliene mici care sa alimenteze cladiri ale administratiei publice intr-una din comune. Proiectul ar clarifica asupra dificultatilor si costurilor de realizare si poate, cu aceasta ocazie, investitorii privati care s-au retras din cauza crizei vor reveni si vor derula investitiile promise. Trebuie amintit ca in cazul acestor proiecte, e adevarat de mult mai mare anvergura, se obtinusera avizele administartiei judetene si de mediu. Deci, pe acest drum deschis, lucrurile ar trebui sa se deruleze destul de repede.

Ultima actiune, propusa de Ionel Galateanu, primarul comunei Odobesti vizeza informarea cetatenilor privind eficienta energetica, sursele de energie regenerabila, ce poate face fiecare in gospodaria lui ca sa-si reduca costurile la enegie. Actiunea se va adresa atat tinerii generatii aflate in scoala, care este cel mai receptiva la nou, cat si adultilo, prin realizare unei serii de workshopuri, distribuirea de materiale informative, creare unor puncte de informare in sediile primariilor. Se are in vedere ca multe lucruiri pot fi realizate direct de cetateni, cum ar fi montarea unor captatoare solare pentru apa calda menajera sau pentru sere, inlocuirea clasicelor sobe cu cetrale pe biomasa, etc. , cu conditia ca aceste lucruri sa le fie cunoscute. De asemenea o comunitate informata va sustine mai puternic actiunile primariei in acest domeniu.

Desigur, se mai pot realiza si alte lucruri, mai sunt scoli si gradinite de izolat termic, drumuri de reparat, piste de biciclete de creat, se mai pot planta copaci... dar toate la randul lor.

Daca am stabilit ce este de facut sa trecem acum la treaba!