Alba Iulia implementeaza principiile Conventiei Primarilor

Poarta veche in Alba Iulia
Publié par Liliana Topliceanu le 02/10/2013

Alba Iulia este membra a Conventiei Primarilor din 2010 iar in 2011 a elaborat PAED-ul, cu ajutorul Agentiei Locale a Energiei din Alba Iulia (http://www.alea.ro/en/). Tinta a fost reducerea consumului de energie cu 22% pana in 2020. Obiectivul de a produce energie din surse regenerabile a fost insotit de masuri privind eficienta energetica; un set de astfel de masuri si utilizarea SER sunt menite sa conduca la cladiri NZEB.

In PAED Alba Iulia sunt prevazute obiective concrete de realizare energie din SER: electricitate din solar fotovoltaic si eolian, caldura si electricitate (cogenerare) din biomasa, caldura din energie solara.

.

Alba Iulia este membra a CoM din 2009, PAED transmis in 2011 este aprobat prin hotarare de CL si a primit in 2012 avizul pozitiv al JRC (organismul tehnic de evaluare al PAED-urilor transmise la Biroul conventiei Primarilor (COMO) de la Bruxelles.

Tinta declarata (evaluata prin impactul actiunilor propuse a se realiza pana in 2020) de reducere a consumurilor de energiei este de 22%. Obiective de producere energie din SER sunt conexe cu masurile de eficienta energetica; la nivelul cladirilor sunt prevazute actiuni specifice pentru a se tinti nivelul de cladiri NZEB (consum aproape "0" de energie) printr-un mix de masuri de eficienta si de utilizare SER.

Pentru realizarea PAED Alba Iulia s-a efectuat in prealabil pentru anul de referinta (2008) inventarul emisiilor de baza (GHG) realizat pe baza inventarierii consumurilor energetice in domeniile prioritare: cladiri si echipamente conexe (municipale, tertiare, locuinte) , utilitati publice (iluminat public, gestiune deseuri, apa-canal) si in transport (municipal, public, privat).

Obiectivele de producere a energiei din SER sunt destinate acoperirii unui procent important din totalul energiei consumate in municipiu (conform BEI realizat pentru anul 2008); ex: energia electrica verde produsa in 2020 va acoperi consumul total de electricitate in cladirile publice si in iluminatul public.

Obiectivele (actiunile) de utilizare SER din PAED sunt programate pana in 2020, etapizat; de mentionat ca un prim proiect de producere a electricitatii prin panouri fotovoltaice montate pe 4 cladiri publice (250KW) este deja finalizat din 2011.